Meestal, wanneer je je een horloge voorstelt met de naam nep Rolex Cellini Moonphase Ref. 50535 horloges, is het iets speciaal gebouwd, casual-sportief (niet altijd en de ‘chicste’ in de collectie is een Day-Date) en eenvoudig in termen van complicaties (met uitzondering van van de Sky-Dweller … maar het is een horloge onder voornamelijk tijd-en-datum stukken). In 2014 herleefde Rolex een naam die synoniem staat voor elegante jurkhorloges: Cellini. Dit horloge is gebouwd met een klassieke ronde kast en heeft al verschillende complicaties geïntroduceerd, met allemaal tamelijk praktisch. Maar wat als The Crown gaat waar je niet verwacht dat het zal gaan … naar astronomische complicaties. Niet erg Rolex zul je waarschijnlijk zeggen, maar dat is precies wat het deed met de nieuwe Rolex Cellini Moonphase Ref. 50535 en het ziet er goed uit!
De nieuwe nep Rolex Cellini horloges Moonphase Ref. 50535 geeft uren, minuten, seconden, de maanfase en de datum aan met behulp van een datumwijzer. De maanfase-indicatie op een polshorloge is, laten we eerlijk zijn, soort van nutteloos. Wanneer was de laatste keer dat u de fase van de maan controleerde? Deze complicatie is waarschijnlijk het best gelabeld als ‘poëtisch’. Het concept van Rolex is al lang het aanbieden van één horloge voor één doel – Submariner voor duikers, Explorer voor avonturiers, GMT-Master voor reizigers, Daytona voor coureurs (althans, zo worden Rolex-horloges geadverteerd). Hoewel dit geldt voor de Oyster-collectie, omvat de catalogus van Rolex ook een ander assortiment horloges, heel verschillend van de Osyters en, toegegeven, de perfecte basis om verschillende gebieden te verkennen, inclusief kostbare en zeldzame materialen, specifieke vakmanschap of andere soorten complicaties. Het is in deze context dat de Cellini Moonphase tot leven komt.


Voordat  Rolex heren horloges begon met het maken van de horloges die we vandaag kennen, hadden ze verschillende horloges met een maanfase-indicatie – een paar in het bijzonder, en slechts die paar, zijn tegenwoordig zeldzaam en gewild bij verzamelaars. Er zijn eigenlijk twee modellen die we kunnen bedenken, die mogelijk van invloed zijn geweest op het ontwerp van de nieuwe Rolex Cellini Moonphase Ref. 50535 qua stijl, maar ook qua weergave. Deze twee zijn iconen en veilingsterren: de Rolex 6062 “Stelline” en de Rolex 8171 “Padellone”. De eerste werd pas in de vroege jaren vijftig voor een periode van drie jaar gemaakt. De tweede, die een genereuzere behuizing van 38 mm heeft (versus 36 mm), werd ook in de vroege jaren 1950 gemaakt voor een zeer korte periode. Beiden hadden hetzelfde display: twee vensters voor de dag van de week en de maand, en interessanter voor vandaag, de datum op de periferie en de fasen van de maan in een wijzerplaat buiten het centrum om 6 uur … net als de nieuwe Cellini Moonphase.


Meestal is The Crown niet zo dol op het maken van vintage-georiënteerde stukken, maar met deze kopiëren Rolex Cellini Moonphase kunnen we niet anders dan herinnerd worden aan de referenties 8171 en de 6062. Dit is natuurlijk geen eenvoudige “recreatie” van een oud model, maar de inspiratie is vrij helder en uiterst klassiek in de uitvoering. We wisten dat de nieuwe, ronde Cellini het veld was voor dergelijke traditionele complicaties, een beetje verwijderd van de gewoonten van kopiëren Rolex, en deze nieuwe maanversie is niet in tegenspraak. We zijn zelfs gaan dromen over een driekalender, een jaarkalender of zelfs een eeuwigdurende kalenderversie – die officieel nooit heeft bestaan ​​bij korting Rolex Cellini , maar nog steeds onofficieel. Deze Cellini-maanfase is anders, in het begin niet erg goedkoop Rolex , maar voelt nog steeds aan als Rolex, wanneer deze met historische ogen wordt bekeken. En eerlijk, het voelt goed om iets drastisch anders te zien dan de gebruikelijke Sub / GMT / Datejust.


Laten we het eerst over het display hebben. De nieuwe korting Rolex Cellini Moonphase speelt met uiterst klassieke, gebalanceerde en elegante thema’s, met een display dat horloges uit de jaren 50 oproept (niet alleen van Rolex, aangezien dit soort horloges op dat moment zeer succesvol waren): de maanfase op 6, de datum die wordt aangegeven door een langwerpige centrale wijzer en een datatrack aan de uiterste rand van de wijzerplaat … maar zonder de gebruikelijke dag- en maandvensters op 12. Deze afwezigheid van kalenderindicatie doet niets af aan de schoonheid van een dergelijk scherm, perfect geschikt in de context van een kledinghorloge: evenwichtig, elegant, discreet en leesbaar. En omdat we het over Rolex hebben, is elke indicatie natuurlijk perfect te onderscheiden van de anderen (het minutetrack, de uurindexen en het datatrack zijn goed gepositioneerd en goed gescheiden). En dan is er de maan om zes uur.
In tegenstelling tot de meeste horloges, gebruikt de kopie Rolex Cellini Moonphase een display dat enigszins verschilt van het publiek. Gewoonlijk zijn maanfase-indicaties halfronde vensters die een gedeeltelijke tot volledige indicatie van de maan (of geen bij nieuwe maan) tonen, met schijven die roteren op 59 tanden (2 x 29,5 dagen). Hier is er geen halfronde venster maar een volledige schijf, met zowel de volle als de nieuwe maan, wat betekent dat de schijf eens in de 29,5 dagen draait (misschien wat preciezer in termen van aanpassing). De leeftijd van de maan wordt aangegeven door een driehoekige gouden marker net onder de as van de handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *