Een van de vele redenen waarom mensen houden van de klassieke Omega Speedmaster Moonwatch is vanwege hoe weinig het algehele ontwerp door de jaren heen is veranderd. Geen uurwerk kan meer dan een halve eeuw onafgebroken in productie blijven zonder in enige mate te evolueren; kopieer omega-horloges verkoopt echter nog steeds een versie van de Speedmaster die (vrijwel) identiek is aan het oorspronkelijke ontwerp uit 1957.
Vandaag biedt Omega hun klassieke, handmatig gewonden Speedmaster Professional Moonwatch in twee verschillende configuraties. De eerste is de traditionele versie die een roestvrijstalen kast en een Hesaliet (acryl / plastic) kristal gebruikt; de tweede variatie verwisselt de solide achterkant van de behuizing en het Hesalite-kristal voor een saffierglas, waardoor het de bijnaam krijgt, de ‘Sapphire Sandwich’ onder liefhebbers en verzamelaars. Hoewel de bewegingen binnen de twee horloges hetzelfde zijn vanuit het oogpunt van functionaliteit, is de versie binnen de “Sapphire Sandwich” (kaliber 1863) meer versierd dan de variant in de standaardversie (kaliber 1861), omdat deze voortdurend wordt weergegeven door de saffier-achterkant van het horloge.

perfecte omega-horloges begon voor het eerst met het gebruiken van achterkant van de behuizing op de Speedmaster rond 1980; Tot ongeveer 1987 waren ze echter alleen op genummerde of genummerde exemplaren gemonteerd, in plaats van op reguliere productiemodellen. Voor een korte periode tussen 1987 en 2003 produceerde nep omega-horloges een andere, reguliere productie-run-variant van hun klassieke Speedmaster Professional Moonwatch, die klanten het beste van beide werelden bood, en was een 50/50 mix tussen de twee versies van de Speedmaster Professional Moonwatch is te vinden in de huidige Omega-catalogus.
De eerste niet-gelimiteerde editie, Speedmaster Professional die een saffier-behuizing kreeg, was de referentie 3592.50. Van voren had het horloge een identiek uiterlijk als de gewone verkopen nep horloges Speedmaster Professional, compleet met zijn kenmerkende, koepelvormige Hesalite-kristal. Draai het horloge echter om en zichtbaar door de saffier-achterkant is de vergulde, kaliber 863 beweging. De referentie 3592.50 bleef in productie tot ongeveer 1996, en vanwege de timing van de productierun verlieten bijna alle voorbeelden oorspronkelijk de fabriek met tritium wijzerplaten en wijzers.


Rond 1996 schakelde replica omega-horloges de referentie 3592.50 uit en verving deze door de bijna identieke referentie 3572.50. Het belangrijkste verschil tussen de twee horloges was de beweging die erop paste. De referentie 3572.50 ontving Omega’s kaliber 1863 beweging, die de gouden kleur van het kaliber 863 dumpte, en verving het door rhodium afwerking en de strepen van Genève. Rond 1998 begon Omega de referentie 3572.50 met wijzerplaten en wijzers die Super-LumiNova gebruikten om hun luminescentie te bieden, in plaats van radioactief tritium zoals eerdere modellen.
In 2003 had Omega de referentie 3572.50 opgeheven en vervangen door de referentie 3573.50, die het koepelvormige acrylglas van zijn voorganger verwisselde voor een doosvormig saffierglas – vandaar de bijnaam, de “Sapphire Sandwich” Speedmaster Professional. Intern was de “Sapphire Sandwich” identiek aan de referentie 3572.50 en had nog steeds Omega’s kaliber 1863 beweging zichtbaar door zijn terugslagklep van saffierkristal. Het algehele uiterlijk en gevoel van de wijzerplaat van het horloge was echter aanzienlijk veranderd als gevolg van de verschillende goedkope omega speedmaster vorm en materiaal van het kristal.

De referentie 3592.50 en de referentie 3572.50 zijn niet langer in productie; maar ze hebben nu verschillende bijnamen. In de tijd dat ze in de catalogus van verkoop omega horloges bleven, waren ze simpelweg bekend als horloges met Speedmaster Professional-horloges van saffierrug; nochtans wijzen vele collectoren hen nu vaak als “Hesalite Sandwich” Speedmasters. Bovendien kiezen een kleiner aantal personen ervoor om ze “Mullet” Speedmaster Professionals te noemen, vanwege hun “business op de voorgrond” (door NASA goedgekeurd Hesalite); “Feest achterin” (saffierglas met versierde beweging) constructie.

Om te zeggen dat de Speedmaster “onveranderd” is gebleven sinds de eerste introductie meer dan zestig jaar geleden, zou een absolute overdrijving zijn; het huidige productiemodel staat echter ongeveer net zo dicht bij het origineel als men zou verwachten van een hedendaags uurwerk. Terwijl de standaard Speedmaster Professional Moonwatch trouw is aan het origineel, en de “Sapphire Sandwich” een zeer moderne kijk op een klassieke esthetiek, zijn de “Hesalite Sandwich” Speedmaster-referenties de perfecte keuze voor degene die de klassieke omega-horloges kopen Moonwatch wil hebben, maar die ook de complexe innerlijke werking van Omega’s meest iconische uurwerk wil kunnen bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *